Újabb nemzetközi pályázatok a Szakképzési Héthez!

2017-08-15

Szakképzési kiválósági díjak - Európai Szakképzési Hét 2017

Az első európai szakképzési hét díjkiosztója a Szakképzési Hét legnagyobb eseménye volt, amelyen a szakoktatás és szakképzés kiválóságai is bemutatkoztak.

A következő díjkiosztóra a második európai szakképzési hét záróeseményén 2017. november 24-én kerül sor, a díjakat Marianne Thyssen foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos fogja átadni.

A díjkiosztón bemutatásra kerülnek a legjobb gyakorlatok az európai szakképzés területéről, ugyanakkor a díjak

elismerik a kiválóságot,
biztosítják az elvégzett kiváló munka láthatóságát és elismerését,
támogatják a hálózatépítést és az új karrierlehetőségeket,
lehetővé teszik a nyertesek számára, hogy a saját szakterületük nagyköveteivé váljanak,
a szakképzési szereplők mobilizálásán keresztül támogatják az állampolgárok elérését.


Mik a kritériumok?

A Bizottság a díjakra közös kritériumrendszert fogalmaz majd meg. Ezek magukban foglalják a szakképzési kiválóság bemutatását, elkötelezettség és ráfordított energia vagy az Európai dimenzió bemutatását. A teljes kritérium lista innen letölthető. Ezt kiegészítve, mindegyik díjnak külön kritériumrendszere is lesz, amelyeket a díjat kezelő szervezetek állítanak majd össze.

Hogyan kezelik a díjakat?

A díjak kezelése az erre legalkalmasabb intézmény feladata lesz majd. A Biztosság szükség esetén tanácsot nyújthat és figyelemmel kíséri, hogy az eredmények a szervező intézményekkel való megállapodás és időrend szerint születnek-e. A 2016-ban pályázó szervezetek 2017-ben ismét pályázhatnak.

 

Díj kategóriák

International Skills Competitions (Nemzetközi Készségversenyek Díj): Ez a kategória azoknak az európai szakmai alapképzésben tanulóknak a kiemelkedő teljesítményét ismeri el, akik a legmagasabb pontszámokat érték el nemzetközi készségversenyeken (Euroskills vagy Wordskills).


Cedefop Photo Award (Cedefop fotópályázat) Ezt a versenyt az Európai Szakképzésfejlesztési Központ (CEDEFOP) szervezi. A díj az európai szakképzésben tanulóknak, és maximum háromfős csoportoknak szól. A verseny két díjat is magában foglal, amely a legjobb fotósorozatnak jár. A díj célja, hogy mobilizálja az európai szakképzésben tanulókat, és bemutassa, hogy a szakképzés mit jelent számukra, hogyan élik meg mindennapjaikat a szakképzésben.


ETF Torino Process Award for Entrepreneurship (EFT Torino Vállalkozói Díj): A díj elnyerésére az Európai Képzési Alapítvány (EFT) fog pályázatot kiírni a vállalkozóvá válás, mint a szakképzés egyik alapkompetenciáját népszerűsítő jó gyakorlat bemutatására. A díjra EFT partnerországok szakképzői pályázhatnak.


Innovative VET Provider Award: (Innovatív Szakképző Díj) Ez a díj annak az európai szakképzőnek szól, aki innovatív gyakorlatokkal járult hozzá a szakképzési kiválóság támogatásához a “Platform of European Associations of VET Providers” keresztül.


VET Research Award (Szakképzési Kutatás Díj): A díj kiemelkedő szakképzési projektek, vagy olyan egyéni kutatók elismerésére szól, amelyek kiemelkedő mértékben járultak hozzá a szakképzésben az innovatív gondolkodáshoz.


EAfA Award (EAfA Díj): A díj azokat a kiemelkedő hozzájárulásokat azonosítja, amelyek a Tanulószerződéses Gyakorlati Képzés Európai Szövetsége keretén belül a gyakornoki helyek kínálatát, minőségét, imázsát vagy mobilitását támogatták. Az EAfA díjat cégek, gyakornokok, tanárok és a gyakorlati képzésben oktató tanárok nyerhetik el. 


Learning at Work Award (Munkahelyi tanulás díj): A díj olyan szervezeteket ismer el, amelyek az egész életpályán keresztül tartó szakmai tanulást támogatják mikro és kistársaságoknál, vagy új gyakorlatokra és szakpolitikára vannak ösztönző hatással.


Forrás: http://ec.europa.eu/